06-09-2014

Je komt er doorheen!

Soms heb je een boek waarvan de inhoud je niet loslaat. Waar je echt iets aan hebt. Dat had ik deze vakantie periode met het boekje God tilt je op van Max Lucado.


Nare dingen gaan mee (op vakantie)
We genoten van de Moezelstreek: de uitgestrekte wijngaarden op de heuvels, de mooie uitzichten en het fijne samenzijn. Maar de werkelijkheid was niet weg. Die was er vóór de vakantie. En nare dingen gaan niet op vakantie. Die gaan mee. Een onvoorziene omstandigheid maakte ons nog meer verdrietig. Ik dacht: Ik geef er de brui aan! Alles gaat stuk. Ik ga mijn zegeningen niet meer tellen. Er zijn geen zegeningen meer.

Maar God
Toen las ik iets moois in het boekje. 

Je gaat hier doorheen komen. Je bent bang van niet. Dat zijn we allemaal. We zijn bang dat de depressie nooit zal wegtrekken, het schreeuwen nooit zal ophouden, er nooit een einde zal komen aan de pijn. We vragen ons af: Zal de donkere hemel ooit weer openbreken? Deze last ooit lichter worden? Het voelt alsof je vastzit, gevangen, opgesloten. Gedoemd om te mislukken. Kom je deze put ooit nog uit? Ja! God draagt ons door de moeilijkheden heen. Door de Rode Zee, tot we droge grond onder onze voeten hebben. Door de woestijn, door het dal van de schaduw van de dood en door de diepe zee. 'Door' is een van Gods lievelingswoorden.

Wanneer je zult gaan door het water, Ik zal bij je zijn, door rivieren, zij zullen je niet overspoelen. Wanneer je door het vuur zult gaan, zult u niet verbranden, geen vlam zal je aansteken (Jesaja 43:2).


Iets goeds
Ik wil me niet laten overweldigen door wanhoop. Met Gods hulp kom ik er door heen. Hij zal onze puinhoop gebruiken en en omvormen tot iets goeds. Hoe? Dat weet ik nog niet.


Ons geloof in Gods visie, en de mate waarin we die aanvaarden bepaalt hoe we in het leven staan. Als mensen ons in de put gooien krabbelen we overeind. God kan dit gebruiken. Als familieleden ons verraden, heffen we desondanks ons hoofd omhoog. God zal deze pijn hergebruiken ten goede. Hoe? Wanneer? Dat laten we aan Hem. Hoe betrouwbaar is Hij voor jou? Ken je Hem wel genoeg om stil te worden voor Zijn aangezicht?

Gouden sprankels
Ik tel mijn zegeningen weer. Door de moeilijkheden op mijn pad heen kwamen er een paar zegeningen bij, die ik eerst niet zo zag. Ze brengen gouden sprankels op mijn pad.