20-09-2012

Niet te lang naar scherven kijken.

Heb jij ook van die dagen, dat somberheid op de loer ligt? Dat je het hoofd laat hangen. Te weinig energie. Geen zin in iets leuks. Deprimerend nieuws op het journaal, verdriet van anderen, onbegrepen dingen, de crisis binnen en buiten je huis, of ...
 
O Lord, how many are my foes!
Many are rising against me;
many are saying of my soul,
there is no salvation for him in God.
psalm 3 

 
The Lifter of my head
Soms kijk ik te lang naar de lelijke dingen. Naar de scherven. Maar ... er is hoop. Jezus is zelf door een dal van donkerheid gegaan. Hij kan mijn hoofd omhoogheffen. In het engels staat zo mooi: He is the Lifter of my head. Hij voelt mij aan. Hij kent mij. Ga ik naar Hem toe met het lelijke in mijn leven dan tilt Hij mijn hoofd omhoog. Hij tilt me op uit mijn donkerheid en kijkt me diep in de ogen van mijn ziel. Bij Hem is aanvaarding, begrip en vergeving. Deze derde psalm is één van mijn favorieten.
 
Verhalen delen
We hebben allemaal ons eigen verhaal. Soms een verhaal vol verdriet en gebrokenheid. Het is goed om open te staan voor elkaar. Om verhalen te delen ...
 
 
Ik ervaar dat Hij mijn scherven opraapt er ze gebruikt tot iets waardevols.

But you, O Lord are a shield about me,
my glory, and the lifter of my head.
I cried aloud to the Lord,and he answered me from his holy hill.

( volgende keer een blij blogje, ik beloof het )

14-09-2012

Ik ben Zijn kostbare schat

Ons huis is gehorig en ik mijn buurmeisje zingen. Het was geen kinderliedje maar een psalm.  De zeventiende. 

Psalm 17
Daardoor dacht ik terug aan vroeger. Ik zat op mijn christelijke school en elke nieuwe maandag kregen wij een psalm op om te leren. Net als ons buurmeisje.

Bewaar mij als de appel van het oog, berg mij, in de schaduw van uw vleugelen

Mijn vader en psalm 17
Mijn vader was meester ik zat bij hem in de klas. Zijn uitleg van psalm 17 maakte veel indruk op mij. Hij legde hem uit vanuit het Hebreeuws. Ik zie hem nog staan in de deuropening, tussen twee lokalen (hij had die dag een dubbele klas).

'Bewaar mij als de appel van het oog, berg mij, in de schaduw van uw vleugelen.'

Gods bescherming
David liet zich niet intimideren door de mening van die ander. Ook liet hij zich geen minderwaardigheidsgevoel aanpraten. In plaats daarvan maakte hij zich sterk en kwam in de tegenwoordigheid van zijn God om een beroep op Gods bescherming te doen:“Bewaar mij als de appel van het oog.”

Hij bewaart me.
Ik ben er achter gekomen dat er mensen zijn, die over mij praten. Ik was er dagenlang ziek van omdat ik hen vertrouwde. Maar nu kies ik een andere weg. In plaats van boos te blijven wil ik me sterk maken in de tegenwoordigheid van God. Ik doe een beroep op Zijn bescherming. Roddel legt mijn geloof in God niet lam, want ik weet dat Hij me bewaart als de appel van Zijn oog.

Ik ben Zijn kostbare schat.

07-09-2012

Mam, je kijkt altijd zo bezorgd!

'Mam, je kijkt altijd zo bezorgd!' klaagde mijn zoontje. Balen! Ik wil dat mijn kinderen mij later herinneren als een moeder die vrolijke dingen met hen deed. Een moeder met een glimlach.

Er viel weinig te vieren
Er waren de afgelopen jaren dingen om verdrietig en bezorgd over te zijn. Er viel zo weinig te vieren. Mijn man en ik probeerden ons gezin door een donkere periode heen te leiden. 


Geen woorden voor
Deze week is het een jaar geleden dat ons kind opgenomen werd in een gesloten afdeling, ver van huis. De jaren die daaraan vooraf gingen waren verwarrend voor me en heel erg moeilijk. Te zien dat je lieve, dromerige, creatieve zoon zichzelf kwijtraakte. Ik heb er geen woorden voor. Als ik nu blije dingen doe met de kinderen, is het om elkaar weer te vinden, om te laten zien dat er het zo anders kan dan het gegaan is. En dat ik van hen houd. Maar dat voelt niet als spetterende, onbezorgde blijdschap.

God is een specialist
Hoe kan ik mezelf veranderen? Ik weet het niet. Ik kan het niet. Ik voel me van binnen verdrietig. Gelukkig is God er, mijn Helper. Hij is een specialist in het omkeren van een rouwklacht in vreugdezang. Daar troostte iemand me meer:

Wie met tranen zaaien, zullen met gejuich maaien. Wie het zaad draagt en dat zaait, gaat al wenend zijn weg; maar hij zal zeker terugkomen met gejuich, en zijn schoven dragen (Psalm 125:5-6)

 


Celebrate You
Ik vond deze week veel moois in wat Denise schreef in Celebrate You. Ik deel het in mijn eigen woorden hieronder.

Ik denk dat velen onder ons negatieve gedachten hebben over wie ze zijn. Of over wat ze gedaan hebben. Daarmee vertroebelen ze het beeld van zichzelf. Het houdt hen terug om te zijn wie ze mogen zijn. Verstop jij je in de schaduw? Durf je niet uit je comfortzone te stappen? We zijn kostbaar in Zijn ogen (dat raakte me). 

Leer me om weer blij te zijn, Heer
Daar denk ik over na. Zou het niet geweldig zijn om opnieuw waardering te krijgen voor al het moois in het alledaagse leven? Ik ga aan mijn God vragen of Hij me wil leren om weer blij te zijn. Hij kan mijn rouwfloers wegnemen. Hij kan mijn oudste zoon terugbrengen. O God, ik wilde hem onder mijn moedervleugels houden maar moest hem loslaten. 

Het stal mijn vreugde. 
Hoe nu verder?
 

Ik kies voor een glimlach
Ik begin met iets kleins. Ik kies voor een glimlach. Als ik om me heen kijk hier in huis en leven is er veel om blij van te worden. Alleen al het feit dat er van me gehouden wordt door mijn man en kinderen! Er is vast meer. Ik ga op zoek.

Gods glimlach
Wie weet vraagt mijn zoontje op een dag: Mama, waarom kijk je niet zo bezorgd als vroeger?'  
Dan zal ik zeggen: "Omdat ik Gods glimlach heb gezien!"
"Gods glimlach?" vraagt hij dan verbaasd.
"Ja, ik zie Zijn glimlach in jouw groene ogen, in de zon die op de herfstbladeren schijnt, in Zijn liefde voor mij, dat Hij me nooit loslaat, dat ik op weg naar Huis ben en dat... 
  
😀 Waarin zie jij Gods glimlach?

01-09-2012

September is een prima maand om ...

Ik ruik het.
Ik zie het.

Herfst
Heel subtiel veranderen er dingen in de natuur. Hier en daar verschieten de boombladeren van kleur. In het bos krijgt mos meer kans om weelderig te groeien. Het ene seizoen maakt langzaam plaats voor het andere. Herfst. Ik ruik de herfst en ik zie het ook om me heen.


Positief besluit nemen
Iemand schreef: In de herfst hebben we een emotionele of spirituele injectie nodig. Dezelfde schrijfster pleitte voor de invoering van een nieuwe traditie voor vrouwen: neem in september enkele positieve besluiten. Ga ervoor om iets nieuws, in je leven toe te laten.

September 2012 is een prima maand om nieuwe doelen te stellen. Bijvoorbeeld: iets vaker je vriendinnen ontmoeten als de zomer voorbij is. De natuur in met je fototoestel. Meer romantiek met je man, een pizza-avond instellen op vrijdag. 

Wat is jouw lievelingsseizoen?

Van welk seizoen houd jij het meest? Hebben jullie herfsttradities?
Wat zou je willen veranderen of vernieuwen in je leven?