28-10-2011

Strooigoed


Neem voor een
vrolijke noot
af en toe
een pepernoot

Deze pepernoten heten eigenlijk kruidnoten. Maar omdat iedereen de verkeerde naam gebruikt, doe ik het op mijn blog ook :) Heb jij ze al gekocht? Hierboven zien jullie de weckpot met pepernoten, die mijn man van iemand op zijn werkplek kreeg, met het bovenstaande rijmpje erbij.
Misschien een idee voor jullie - om cadeau te geven.

Op Wikipedia las ik:
De gebruikelijke wijze van opdienen is dat men de pepernoten door de kamer strooit, zodat de kinderen ze kunnen opzoeken. De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid: de boer die zijn akker met zaad bestrooit.

Voor mijn engelstalige lezers hier een leuk recept voor deze (seizoengebonden) pepernoten.
http://www.food.com/recipe/dutch-pepernoten-195547

25-10-2011

Mijn zwakke punt en mijn theeketel

Terug bij af
Zucht. Ik ben echt weer terug bij af. Deze blog ging over brooddieet en zelfwaardering en hoewel ik dapper mijn dieet afwerkte, ben ik al weer een week of wat behoorlijk ongezond bezig. O, o ... die roze koeken! Brooddieet maakte plaats voor twee dagen vasten per week ( water, thee, koffie, bouillon en droog brood ). Dat ging een tijdje goed tot, heel langzaam, mijn oude eetgedrag de kop op stak. Inmiddels snaai ik de koekkast weer leeg en kocht ik een reep chocola (eh, daar wordt je toch vrolijk van?) Ik ben echt ontevreden over mezelf. Ik faal en voel me schuldig daarover want ik weet hoe slecht het voor mijn lichaam is om er niet goed voor te zorgen en het te verwaarlozen. Dit is mijn zwakke punt.



Wat te doen als je gefaald hebt
Nu kom ik opnieuw met het boek 'Ik heb er genoeg van'. Els van de Vlist schrijft gelukkig heel erg bemoedigende dingen voor mensen zoals ik. Ze raadt mij aan:
'Zeg gewoon tegen jezelf: Ik doe het fout, het is misgegaan. Als je het eenmaal erkent, ben je in staat om iets aan je probleem te doen. Ga gewoon weer op de weegschaal staan, schrijf je gewicht op en begin opnieuw.
Voor mij belangrijk: Belijdt aan God dat je de fout in bent gegaan met eten. En als God belooft om jou te vergeven zodra je je zonden hebt beleden: draag jezelf niet steeds die negatieve gedachten na zoals: 'Ik ben een slappeling.' Je begint met een schone lei, een blanco bladzijde.'

Bouw je verdediging weer op
* Kijk wat er wel goed gaat.
* Praat er met iemand over!  DAT DOE IK DUS MET JULLIE :)
* Vermijd verleidingen ( ban alle snelle koolhydraten uit)
*Blijf in Gods bescherming staan - gebed.



Iets anders
Het luchtte me op om hier over te schrijven.
En ... nu even iets ANDERS.  Dit wilde ik jullie graag laten zien: mijn 'nieuwe' ketel. Ik ben dol op ouderwetse dingen. Eindelijk vond ik er een! Hij kostte me acht euro en past precies op mijn olie-stel. Of ik er water in ga koken voor mijn thee? Dat weet ik nog niet. Mijn electrische waterkoker is veel, veel sneller. Aan het handvat hangt een stukje van een ketting of iets dergelijks. Zou daar een thee-ei aan gehangen hebben, voor losse thee? Weten jullie dat?

20-10-2011

Over het prijzen van God en het geloof van een kind.

Praise the LORD, my soul;
all my inmost being, praise his holy name.
Praise the LORD, my soul,
and forget not all his benefits!

Psalm 103 

God loven?
Vanmorgen las ik de eerste twee versen van deze psalm van David. Deze Joodse koning spoort zichzelf aan om God te loven want deze God is de Bron van alle goede dingen, die hem overkomen. Wat er ook voor goeds door het kanaal van Zijn leven stroomt, het kwam van Hem.

Dat vind ik verwarrend
Maar... hoe zal ik God loven, zoveel eeuwen later? Of als ik een moeilijke tijd meemaak? Doe het met je ziel, zegt David, met alles wat binnen in je is. Als je God wilt danken moet er een dankbare herinnering zijn aan al de zegeningen, die je van Hem hebt gekregen. Ik vind dat bijna onmogelijk op dit moment en dat vind ik verwarrend

💓 Heb je zo'n herinnering?


Letters to God
Ik denk na over de film die ik gisteravond zag (met mijn grotere kinderen) over een jongetjes van acht: Tyler Doherty. Hij vecht tegen kanker. Deze kleine jongen vindt extra moed in zijn rotsvaste geloof in God. Hij ziet hem als Zijn Vriend en Leermeester en hij schrijft Hem brieven. Iedere dag schrijft hij zo'n brief en doet hem op de post. Brady, een postbode die zijn eigen problemen heeft, krijgt de brieven in handen en weet zich er geen raad mee. Maar naarmate hij Tyler en zijn moeder, oma en broer beter leert kennen, beseft Brady wat hij met de brieven moet doen. Hij neemt een beslissing die ook Zijn eigen leven ingrijpend zal verandert.

God loven is niet iets dat je alleen doet als alles goed gaat. Deze film Letters to God liet me zien dat er juist in moeilijke tijden momenten kunnen zijn van grote, diepe blijdschap. Deze film herinnerde mij aan de tijd dat we zelf een jongetje van zes moesten laten gaan na een lange, lange strijd tegen kanker.: het zoontje van mijn zus.

Ik prijs mijn God
Waarom ik deze film koppel aan het loven van God? Misschien moet je dan deze film zelf een kijken!  Ik dank God voor deze film en ik prijs Zijn Naam voor wat Hij wil doen in situaties, die menselijkerwijs ondraaglijk zijn. 

17-10-2011

Koninklijke vergeving

Zoals ik in een ander bericht schreef heb ik pas een stapel vrouwenmagazines gekocht. Gisteravond las ik daar een bijbelstudie uit, over vergeving ( psalm 51) en er stond een heel ontroerend verhaal in dat ik graag met jullie wil delen:

Er was eens een zoon die er thuis een puinhoop van maakte. Hij leefde alsof zijn moeder een gratis hotel dreef en op een dag uitte hij lelijke beschuldigingen tegen zijn vader, waarvan hij wist dat ze niet waar waren. Met slaande deuren vertrok hij en liet jarenlang niets meer van zich horen. Hij ging werken, verdiende goed, kreeg verkering. Zijn vriendin vroeg hem naar zijn ouders. Het duurde lang voor hij haar vertelde hoe hij van zijn ouders vervreemd was geraakt. Al vertellende merkte hij hoe hij zich schaamde, hoe hij ernaar verlangde dat hij schoon schip kon maken. 'Ik weet alleen niet hoe,' zei hij.


Zijn vriendin had wel een idee: 'je moet een brief schrijven,' zei ze. Dat deed hij: 'vrijdagmorgen kom ik per trein langs jullie huis. Als jullie me nog willen ontvangen, hang dan een witte doek over het balkon.'
Die vrijdagmorgen nam de verloren zoon de trein. Hij wist precies hoever ze nog van de bocht waren waar hij zijn ouderlijke huis zou kunnen zien. Zou er een witte doek over het balkon hangen?
Het bos, een boomgaard ... toen zeg hij het huis van zijn ouders. Er hing niet één doek over het balkon, maar het hele balkon was behangen met witte doeken. Uit alle ramen hingen witte doeken. Aan de waslijn wapperden witte lakens in de wind. Koninklijke vergeving.



Have mercy upon me, O God, according to thy lovingkindness: according unto the multitude
 of thy tender mercies blot out my transgressions. Wash me throughly from mine iniquity, and cleanse me from my sin.

13-10-2011

Mama, jij bent mijn idool

Mega Mindy was niks volgens haar. 'Mam ... ' zei ze met een ondeugende glans in haar ogen: 'Jij bent mijn idool.'

Naar aanleiding van een artikel in het tijdschrift Groter Groeien  http://www.grotergroeien.nl/  hadden we een kort gesprekje aan tafel, over helden en idolen. De superhelden van deze tijd zijn volgens het tijdschrift vooral grappig, stoer of sterk. Ze kunnen onze kinderen inspireren. Of zelfs hoop bieden op belangrijke momenten.

Ik geniet ontzettend van de artikelen in dit magazine, maar dit onderwerp heeft voor mij minder waarde. De oorspronkelijke betekenis van het woordje idool is afgod. Ik hou van relativeren, daarom zeg ik tegen  mijn kind: 'Idool zijn duurt vaak niet lang - de wereld draait door en we vergeten iemand ... idolen zijn soms akelig eenzaam.'

Niemand is zo ongelukkig als een idool, die zichzelf overleefd heeft.

* Wat is jou visie?
* Hoe denk je over idolen, spelen ze een rol in jouw leven of dat van je kind?


Vroeger had ik ook een idool: Roald Amundsen. ( zie foto hierboven ) Ik vertelde het aan niemand maar ik wist dat ik ooit naar Zuidpool zou gaan. Ik werd ontdekkingsreiziger! Om al vast te wennen aan de ijskoude temperatuur daar, sliep ik 's-winters met mijn raam open terwijl het buiten vroor. Raar kind was ik hè? Nu ben ik blij dat ik lekker bij de haard zit, ik denk niet meer aan de Zuidpool. Het leven van een ontdekkingsreiziger? Dat leef ik elke dag al ...

There is no one holy like the LORD;
there is no one besides you; there is no Rock like our God.

10-10-2011

Blij, blij want ik ben ... cystevrij

Vandaag had ik mijn jaarlijkse controle bij de kaakchirurg in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Er werd gewoontegetrouw een 3-D scan gemaakt. Daarna wachtte ik in de wachtruimte, samen met mijn dochter die als steuntje-in-de-rug meeging. Toen we bij de chirurg waren bekeek hij samen met ons de 3-D beelden en tot mijn verwondering hoef ik niet meer terug te komen!


Geen nieuwe cyste in het kaakbot te zien. Geen oude restjes zelfs. Daarvoor in de plaats echt botweefsel (ze hebben tijdens de laatste operatie botgroei-stimulerend middel ingebracht) Na veel dokteren, na telkens nieuwe spanning rond uitslag van weefselonderzoek, na verschillende operaties werd ik zomaar naar huis gestuurd.

Ik hoefde geen nieuwe controle-afspraak meer te maken. Echt niet? Ook niet voor de zekerheid? Nee, echt niet. Maar ik mocht altijd terugkomen voor een scan als ik dacht dat ...


Op de terugweg gingen we naar de Posbank. We liepen een stukje. En we dronken thee in het Paviljoen De Posbank

Blij
Tussen de middag sloot ik mijn zoontje in de armen. Hij was vanmorgen bang dat ik zou moeten blijven. Dat gezicht van hem toen hij mij zag ... zo blij. Dank u wel God!

Pannenkoeken?
Zal ik een taart maken om het te vieren? Of zal ik pannenkoeken bakken straks? Dat vinden ze hier ook erg lekker.

06-10-2011

Ik geniet van ...

Ik geniet:
Van deze blog http://goodoldhousehold.blogspot.com/ De eigenares van deze blog maakte dat ik zin kreeg in de herfst. En in breien. Neem een kijkje op haar blog. Ze breit een dekentje van mooie wol en ik vond het zo'n leuk idee dat ik zelf ook wol gekocht heb. Wat ik brei? Eh ... een plaid voor op de bank.
De kleur is donkerpaars.


Ik geniet:
Van mijn zoon van dertien, die spontaan deze kaars voor mij kocht en erbij zei: 'Het kostte vier euro, mam!'


Ik geniet:
Van de complimentkaartjes, geknipt uit een tijdschrift. Mijn jongste zoon grijnsde van oor tot oor toen ik voorlas waar ik vind dat hij goed in is. Hier onder één van de complimentkaartjes: 'Ik ben goed in vrede stichten ... '


Ik geniet
Van humor. Want als iemand mij dit kaartje geeft snap ik dat het humoristisch bedoeld is. Ik ben namelijk zo bang voor spinnen dat ik mijn man er bij roep als ik er eentje zie. Op het kaartje staat: 'Ik durf een heleboel.'


Ik geniet:
Van jullie blogs. Dank je wel.

02-10-2011

The Versatile Blogger Award

Mijn blog is nog niet zo oud en ik plaats maar twee keer in de week een posting, daarom ben ik elke keer weer verrast door jullie reacties. Heel veel daarvan zijn erg waardevol voor mij. Allemaal bedankt!

Chelle van http://reformedrebel81007.blogspot.com/ gaf me tot mijn verrassing een Blog Award.
Hartelijk dank Chelle. Jouw blog is waardevol voor mij, daarom waardeer ik het dat je aan mij dacht.


Regels voor de Versatile Blogger zijn ...
Bedank de persoon die aan je gedacht heeft.
Vertel zeven dingen over jezelf.
Geef deze award door aan zeven blogs, die je nog niet zolang geleden ontdekt heb.
Plak hem in je blog
1. Momenteel heb ik griep
2. Ik ben dol op glas in lood ramen van  oude kerken
3. Ik slik dagelijks een flinke dosis magnesium in verband met pijnlijke spierkrampen
4. Als ik getest zou worden, kreeg ik het etiket ADD
5. Ik ben erg blij, mijn dochter vertelde me dat ze tot geloof gekomen is.
6. Ik vast twee dagen in de week ( ter vervanging van brooddieet)
7. Mijn man geeft me altijd Puma-parfum.
Glas in lood

Ik geef The Versatile Blog Award door aan: